Meditatie als HSP

De voorbije week had ik het geluk om twee dagen les te krijgen van Ruth Baer phd. Professor bij het Oxford Mindfulness Center van Oxford University.

Wat ik zeker mee neem uit de wetenschappelijke resultaten is het belang van zowel de WAT als de HOE bij beoefenen van mindfulness en meditatie.

Wat en hoe mediteren

WAT gaat over observeren, opmerken, aandacht en bewustzijn.
HOE gaat over acceptatie en vriendelijke nieuwsgierigheid; niet oordelend, wel open.

 

Het is de combinatie van aandacht voor het nu EN een liefdevolle, niet-veroordelende houding naar jezelf (je gedachten, je gevoelens en je fysieke gewaarwordingen) die de positieve effecten van mindfulness bepaalt.

Enkel aandacht voor het nu is niet voldoende.

 

Als je houding van aandacht voor je gedachten en je gevoelens in het nu samengaat met een veroordelende houding en hoge reactiviteit, leidt dat zelfs tot meer piekeren, meer depressieve gevoelens en een hogere bloeddruk.

De combinatie van aandacht voor het huidige moment MET een niet-veroordelende, liefdevolle houding naar jezelf en een lage reactiviteit, resulteert o.a. in :

  • het verminderen van stress,
  • dalen van je bloeddruk,
  • stijgen van algemeen welbevinden
  • en toenemen van empathie en vriendelijkheid.

Heartfulness en zelfvertrouwen

Als het gaat over zelfvertrouwen, is het de compassievolle houding naar jezelf toe die maakt dat zelfvertrouwen kan groeien.
Die laat toe resultaten te vieren en waarderend stil te staan bij succeservaringen.

Op momenten dat het minder gaat is het niet jezelf kunnen oppompen dat waarachtig zelfvertrouwen maakt, wel jezelf kunnen ondersteunen als een goede vriend in plaats van een strenge criticus.

Zelfvertrouwen kan groeien als je jezelf kan aanvaarden, waarderen, ondersteunen en motiveren vanuit zachtheid en begrip.

Het is de ontwikkeling van die zachte ondersteunende stem die ik graag aan anderen wil meegeven in mijn coachings en meditaties. Ik geloof dat van daaruit een kracht ontstaat die veel mogelijk maakt.

Inner Love, Outer Strength.

Even kennismaken?

30 à 60 MINUTEN VIA ZOOM

Dit eerste gesprek is gratis en geheel vrijblijvend.

We bespreken waar je graag verandering in wilt.
Ik vertel hoe ik jou daarin kan ondersteunen en beantwoord jouw vragen.

Daarna besluit je of het goed voelt en of je met mij als coach verder wilt.